ВходХоли, най-красивият фестивал в света, идва и в БългарияПубликувано на: 28.03.2014

Автор: Василена Василева

 

Замислял ли си се някога колко интересни неща крият различните страни? Език, храна, облекло, култура, традиции и др. Наскоро научих за един изключително забавен и красив фестивал, който се провежда всяка година в Индия.

Холи. Известен още като празник на цветовете и любовта, се отбелязва преди пролетното равноденствие, по пълнолуние. Празненствата започват с открит огън, наречен холика”, който се пали в навечерието на Холи и хората танцуват и пеят около пламъците.

На следващата сутрин, обаче, започва истинска бомбардировка – въоръжени с пакетчета пъстроцветни бои и балони, пълни с разтворени във вода багри, празнуващите се замерят с всички сили, мажат се целите с пъстрия прах и нападат весело случайните минувачи по улиците. Обичайно е да се посетят всички роднини и приятели и хубаво да се измажат с боя, след което следва угощение със специални деликатеси, разговори и танци.

 

 

Холи произхожда от Индия и Непал, но заради пъстроцветната си красота и лудешко настроение започва да се празнува и на други места по света. Датата на отбелязването му варира, но през 2014 г. тя бе на 17 март.

На 21-ви юни, тази година, на стадион Академик в София, ще може да преживееш празника на цветовете и в България! Организаторите на събитието - Коко Ейджънси - описват българския вариант на Холи като "фестивал с духа на Woodstock със зашеметяваща рок и електронна музика, вдъхновен от индийската традиция за празнуване на свободата, чрез силата на цветовете". Може да научиш повече тук!

 

 

 

 

WishBOX – Мечти в действие!