ВходЗа платформата CouchSurfing, или как да сърфираш диваните на хората!Публикувано на: 03.04.2014

Автор: Росица Митрева

 

Запознай се с един лесен, евтин и много забавен начин да обиколиш света! Той ти предоставя възможност да се срещаш с местни жители и да видиш как живеят те, да научваш от тях за най-тайните и интересни кътчета на мястото, в което си, както и да... сърфираш чуждите дивани! 

 

Couchsurfing.com  ти предлага невероятната възможност да пътуваш значително по-евтино, като вместо да нощуваш по хотели, отсядаш в домовете на хора из целия свят или както би се превело името на сайта - сърфираш по диваните. Колко по-интересен начин да обиколиш света! 

 

Сайтът е създаден през 2004 година и сега има над 7 милиона потребители от над 100 000 града по целия свят. Като потребител може да правиш две неща - да поискаш друг потребител на сайта да те приюти на дивана си, в някоя уречена дата, за която и двамата сте се съгласили, или ти самият да приютиш някой пътешественик за вечер или две. И в двата случая се запознаваш с интересни хора и научаваш по нещо ново за света. 

 

Платформата отдавна не е просто голям брой потребители събрани на едно място, а се е превърнала в голямо, приятелско общество, на хора с подобен възглед за света, които обичат да го преживяват по автентичен, а не толкова туритически начин. Да си coushsurfer, или couchsurf домакин, със сигурност означава нещо!

 

Ето и как точно работи сайта: 

surf-11d8be11d467f84f520b2452ee4e8983.png

 

  1. Създай си профил и го попълни изцяло. Не забравяй да качиш и снимка! Това прави хората по - склонни да ти се доверят и да те допуснат на дивана си.

    

  2. Разгледай и опознай града си. Свържи се с хора в града ти, които са вече са давали диваните си назаем или са ходили да спят на чужди някъде си там по света. Така най - добре ще можеш да разбереш какво е да си Сърфист!

    

  3. explore-b0e5fac6059ffd6efaf949d0cadfdc4c.png

   Сърфирай из света. Готов ли си за приключение? Давай! Посети градовете където има обявени свободни диванчета. Разгледай потенциалните ти домакини и прати запитване. Препоръчително е да пратиш запитване към поне петима души, за да си сигурен, че някой ще е свободен на твоята дата и че ще ти се довери да спиш у дома му.

    

  4. Обяви дивана си! 

   couch-66d8022ae4107b2d5e10b74e615ebee3.png

   След като вече си разгледал сайта и си посетил някое събитие или нечий диван, вече можеш спокойно да обявиш, че ти самият имаш свободно място, диван или надуваем матрак. Разбира се, можеш да кажеш, че нямаш такова място, но пък си отворен към запознанства и си готов да помогнеш на сърфистите дошли в твоя град. Понякога всеки има нужда от малко помощ или опътване… Но никое от тези неща не е твое задължение. 

 

След всяко твое посещение или след всеки път когато ти посетиш някого, ти и той си поставяте оценка един на друг. От тези оценки и коментари се определя рейтингът ти. Колкото по-висок е той, толкова повече хората ще ти се доверяват, ще искат да ти дойдат на гости и ще искат ти да 

ги посетиш! Високият рейтинг ти отваря много повече възможности. Високият рейтинг отваря врати, буквално!

 

 

 

Разбира се винаги седи въпросът с безопасността. Най - важното е да се доверяваш на инстинктите си, да разглеждаш в детайли профилите на хората. Не давай номера си, докато не се запознаеш лично с човека, изпращай съобщения през сайта, защото така е най - безопасно. Ако ти си този, който посещава, винаги имай резервен вариант в случай, че човекът или мястото не ти харесат, или нещо не се случва както трябва. Оставяй коментари в профилите на хората, добри или лоши, така че другите да не повторят твоите грешки и да не попадат в подобни ситуации. И все пак ако нещо, недай си Боже, се случи, сигнализирай за нередности на сайта и те ще вземат нужните мерки! 

 

 Happy coffee mugs and cookies

Придържай се към основните ценности на това голямо общество, а именно: 

 

 • споделяй живота си

 • създавай нови контакти с нови хора

 • бъди любезен и толерантенFlower

 • не спирай да бъдеш любопитен

 • остави мястото по-добро отколкото е било като си отишъл!

 

източник: Couchsurfing.com

 

 

WishBox ти пожелава приятен път! Приключенствай, сега ти се е паднало!

 

 

WishBOX – Мечти в действие!