ВходКоледа по светаПубликувано на: 24.12.2014

Снимка: Валентина Владимирова

Автор: Яна Неделчева

 

 

Има невероятно много традиции и обичаи за празнуването на Коледа в различните държави, които са се променяли през вековете и

 

Да започнем с Европа:

 

В Италия е изключително популярно в домовете да се поставят модели на сцената на раждането на Иисус Христос. Най-красивите и детайлни модели са изработени в Неапол, където е и най-големият модел в целия свят, включващ над 600 елемента.

 

 

Една от старите традиции на Великобритания, започната през Средновековието, е Boxing day. Той е на 26ти декември и на този ден кутиите за дарения, често държани в църквите, са се отваряли и разпределяли сред бедните. Подобни традиции съществували и в други държави. Например в Холандия кутиите за дарения били направени от глина и оформени като прасета. Може би затова най-разпространената форма на касичките и до днес е прасенце!

 

 

В Австрия и Германия голяма част от традициите се застъпват. Една от тях е Коледния пазар, където се продават всякакви коледни украси, храни и греяно вино и много туристи и граждани идват, за да усетят коледната атмосфера и да си купят нещо хубаво за празниците.

 

Там също се вярва, че неколцина персонажи съпровождат Дядо Коледа при оставянето на подаръците или оставят свои собствени по друго време. Най-разпространените са Свети Николас, който оставя сладки в обувките на децата на 6ти декември, заедно със рогато чудовище, което ги плаши и Христовото дете, което е малко момиченце и на което децата пишат писма със захарни букви, за да молят за подаръци. Обикновено момиче или млада жена, която да е Христовото дете дадената година е избрано и то има множество задължения, сред които да открие Коледния пазар, да посещава детски домове и домове за възрастни хора, болници и други градове и да дава интервюта.

 

 

Нека излезем от Европа и разгледаме традициите и в другите части на света.

 

В Канада има хора от много култури и с различни религии и начините за празнуване на празниците са разнообразни. Много от традициите идват от Великобритания, Франция, Ирландия, Шотландия, Германия и местните жители.

Една от най-красивите традиции е състезанието по украсяване на домовете в град Лабрадор. Хората украсяват фасадите на къщите си с лампички и често правят големи ледени и снежни скулптури в дворовете си.

 

 

Често семейства и приятели в Канада организират събирания за правене на коледни сладки, за които всеки носи своя любима рецепта и всички заедно пекат и си разменят различните видове сладки, а накрая всеки се прибира вкъщи с разнообразие от вкусотии.

 

Популярно в Бразилия е организирането на „таен Дядо Коледа“, който се нарича “amigo secreto” – таен приятел. Тези приятели дават малки подаръци през целия декември с тайно име - “apelidos” и на 25ти декември разкриват кои са.

 

Жителите на Филипините започват да празнуват Коледа от рано и коледни песнички се чуват още от септември! Техните традиции са смесица от западни и местни обичаи. Най-популярната украса за Коледа е “parol”. Той представлява бамбукова пръчка със светеща звезда на върха й, която обикновено е направена от бамбукови лентички и цветна хартия.

 

 

Ако някой от тези начини за празнуване на Коледа ви допада, винаги можете да го включите в традициите на твоето семейство или група от приятели.

 

Тези и още много Коледни традиции можеш да видиш на whychristmas.com.

 

WishBOX – Мечти в действие!