ВходВсичко необходимо за едно добро есе по английски език + ощеПубликувано на: 04.02.2015

Автор: Яна Неделчева

 

В сезона на класните, изпитванията, оформянето и вечното треперене за оценки, на всеки му трябва помощ за максимална концентрация и довършване на онова есе по английски, което си го влачиш от декември. Позволи ми да ти представя три сайта, които ще ти помогнат точно с това есе и ще ти спестят тревогите и проблемите.

 

Първото нещо, което трябва да направиш е да си пуснеш релаксиращи звуци, които да ти помогнат с концентрацията и да спрат външните шумове. Ако това за теб е спокойна музика, можеш да ползваш 8tracks, като статията за него можеш да прочетеш тук, а ако предпочиташ друг тип звуци, следващите два сайта са за теб.

 

Да започнем с Coffitivity. Представи си, че се намираш в тихото квартално кафе или в закусвалнята на университет, чуй тихите разговори на хората около теб, шумоленето на листите на други учащи, остави се продуктивната атмосфера да те обгърне. Смята се, че точно такива звуци помагат да се увеличи продуктивността ти и да се концентрираш по-лесно. Можеш да избираш от три безплатни звука – сутрешните разговори в кварталното кафене, обедния шум на ресторантите или учебната обстановка в университетско кафе.

 

Ако смесените разговори на хората наоколо не ти помагат, а напротив, само те разсейват допълнително – не се безпокой, имам още едно предложение. Казва се Soundrown и предлага страхотна вариация от звуци, които да те успокоят и концентрират. Сред тях са освен пълно кафене и успокоителния тропот на дъжда и ритмичните морски вълни, пукането на лагерния огън, чуруликането на птички, шум на фонтани, тихите гласчета на щурците, виковете на деца от площадката за игра, бял шум и моето лично любимо – звукът на пътуващият влак, който те кара да си представиш, че пътуваш към някое прекрасно място докато пишеш. Също така можеш да комбинираш звуците с различна сила и да създадеш прекрасната обстановка на брега на морето между лагерния огън и нежните вълни!

 

Но все пак някога трябва да започнем с есето по английски! След като нагласим всички звуци до перфектната сила и комбинация и преподредим работното си място три пъти е време да спрем да отлагаме и да започнем. Нека си пуснем таймер за 15 минути, след който да си вземем една заслужена почивка или, ако сме успели напълно да се потопим в темата на есето, да продължим да пишем за още 15 минути.  Ако искаш, можеш да промениш времето на таймера на колкото и да е – само смени цифрата в линка. Ако ти се иска да отложиш започването, недей – отлагането може да донесе краткотрайна наслада и успокоение, но когато учителят те извика на дъската, а ти нямаш домашно, всичко ще ти се стовари обратно на главата. Най-добре си пусни таймера и си приготви награда за след като изтече времето – така ще имаш мотивация да се концентрираш хубаво и да пишеш през цялото време.

 

Сайтът, който ще ни помогне за самото есе е Hemingway app. Можеш или да напишеш есето направо в браузъра, или да го поставиш там след като си готов. Важното е, че той ти помага с редактирането. Имаш сложно изречение, в което проверяващият ще се загуби три пъти? Няма проблем, Hemingway app ще го подчертае с червено или жълто, така че да го видиш и съкратиш веднага. Ненужно сложните думи са оцветени в лилаво, наречията в синьо, а passive voice е в зелено – нека не даваме поводи на учителят да повтаря за пореден път какво трябва и какво не трябва да се използва в едно есе.

 

След няколко рестартирания на таймера, изпълнени с усърдно писане и редактиране, се надявам да се е получило едно достойно за шестица есе. Успех с края на срока и нека всички ресурси да са ти от помощ.

 

WishBOX - мечти в действие!