Вход6 чудеса на науката изработени от копринаПубликувано на: 11.08.2015

Автор: Стоян Иванов

 

Легендата разказва, че коприната е открита от китайска императрица, която си пиела чая под черничево дърво, когато пашкул паднал в чашата. Така първата коприна се оказала в чашата с чай.

 

Дали легендата е истина или не, факт е, че вече повече от 5 000 години коприната е символ на лукс, елегантност и дори съблазън. Символ на сватби и „от котюр“, коприната е любим материал на дизайнери и художници, предпочитан материал за дрехи, особено през лятото.

 

Употребата на коприна обаче далеч не се изчерпва с гардеробите. От медицината и хирургическите конци, през електрониката и предмети за ежедневна употреба, учените откриват нови приложения на коприната, някои от които ще ви изненадат.

 

  • Лечебен подкожен „микрочип“

Разработката представлява тънък квадрат от коприна с размер 1 см, подобен на пощенска марка. Това е основата на разградим чип, който може да се имплантира подкожно и да се използва за лечение на инфекции. Платката е изработена от магнезий върху коприна.

Поставя се на животно със сериозен абсцес, слага се лепенка и се затваря. След това устройството се активира индуктивно (безжично) и резисторът в животното се нагрява, а топлината убива инфекцията. След две седмици цялото устройство е разградено от организма.

 

 

  • Биоразградими чаши за кафе

Коприната се разгражда не само от човешкото тяло, но е и напълно биоразградима и в природата. Това означава, че използвана за биоразградими предмети, като например чаши за кафе, вместо пластмаса, няма да доведе до никаква опасност за околната среда.

Коприната може да се яде, въпреки, че не е вкусна. Това й качество позволява създаването на опаковки за храни, които няма нужда да се отстраняват при готвене.

 

  • Консервант

Безвкусна или не, коприната може да се използва за съхранение на хранителни продукти. Вместо използвания в момента восък, тънък слой коприна за покритие на плодове може да свърши същата работа.

 

  • LED татуировки

Подобно на подкожния лекуващ микрочип, пласт коприна се използва за разработване на татуировки с LED технология. Силициев чип с дебелина само 250 нанометра е прикачен към копринена основа, която е оформена спрямо кожата чрез физиологичен разтвор.

Тази индуктивна технология позволява LED светлината да се активира в близост до източник на електромагнитно поле.

 

  • Импланти с лекарства

Едно от най-интересните свойства на коприната е способността за задържане на други субстанции. По този начин, ако се напои с лекарство и имплантира в тялото, коприната бавно ще освобождава медикамента.

 

  • Ръкавици откриващи бактерии

Учените превръщат коприната във формула за принтиране с неограничени възможности. Така например може да се принтира върху ръкавици, използвани в болници, да се покрият с коприна и други химикали, така че когато с ръкавиците се докосне нещо замърсено, те да се оцветят в червено. Или при сложно порязване, просто се снима раната и след това се принтира специална лепенка с лекарство, която следва формата на раната.

 

Възможностите на коприната не се изчерпват само с модата. Фактът, че коприната е широко разпространен и естествен материал, я прави привлекателна за учените. Коприната е тъканта от която са направени мечтите.