ВходКрасивото лице на БългарияПубликувано на: 16.10.2015

Превод: Стоян Иванов

 

България не е само корупция, бедност и източник на мигранти. България има и друго лице - забележителна природа и богато културно-историческо наследство, пишат няколко германски издания.

 

Антични находки в българската столица изправят археолозите пред истинска загадка. Край площад "Света Неделя" археолозите се натъкнаха на останки от масивна сграда, за която експертите изказват две предположения: че стените могат да се окажат части от двореца на римския император Константин Велики, или че това са останки от обществена баня от римско време, т.нар. Сердикийски терми.

 

Според заместник - кмета на София Тодор Чобанов става въпрос за една от най-големите сгради от римската епоха на територията на днешна България. Сградата е с фронт 70 метра и стени дебели два метра. При разкопките са открити и монети, прозоречно стъкло и отделни парчета от мраморни облицовки.

 

Римският император Константин Първи (управлявал между 306 - 337 г. от н.е.) напуска Сердика след като решава да премести столицата на Източната римска империя (Византия) в Константинопол, наречен на негово име, припомня ДПА. В тази връзка агенцията посочва, че България е страна с богато културно-историческо наследство.

 

Там, където е живял ОрфейКойто реши да се разходи из българските планини, не само ще открие впечатляващи местности, но и ще се натъкне на невероятни истории. Например легендата за древния тракийски певец Орфей, живял в планината Родопи в Южна България. Песните му укротявали дивите животни, умилостивявали боговете и карали дори камъните да омекват, гласи легендата.

 

В Родопите се намира и един истински природен феномен - Триградското ждрело. Скалният пролом на Триградската река, чиито води падат от 42 метра, преди да изчезнат в истински подземен лабиринт, не отстъпва по нищо на легендата за реката Стикс в царството на Хадес от древногръцката митология. Всичко, което попадне във водите на Триградската река, никога повече не се появява. По същия начин безследно изчезнаха и двама водолази от състава на голяма експедиция през 70-те години в България, която трябваше да изследва мястото.

 

Пловдив - културна столица на Европа 2019

 

Съчетание от градска среда, природа и култура - така е описан Пловдив, избран за европейска културна столица през 2019 година. Старият град представлява ансамбъл от прекрасни стари къщи от епохата на българското Възраждане, строени през първата половина на 19 век от богати търговски фамилии. В средата на пешеходната зона зее огромна яма. Когато навремето решили да копаят за нов подлез, строителите се натъкнали на каменни колони и плочи - Античния стадион от римско време, който някога побирал 30 хиляди души.

 

 

Хиляди посетители годишно привличат и Стобските пирамиди - скалните образувания над село Стоб в Западния дял на Рила. Планината води името си от "многоводие" - многоводна планина. В Рила има 280 езера и множество минерални извори. Легендата гласи, че Рила била красива девойка, която се влюбила в момъка Пирин. Двамата се оженили, но ги застигнала тежка магия, която ги вкаменила. Така и до ден днешен Рила и Пирин лежат един до друг, целите от камък.

 

 


Сребро за България

Българските хотели държат второто място по хигиена в Европа. Изследване на сайта Hotel.de е показало, че най-чистите хотелски стаи на Стария континент са в Словакия, която получава 8,75 от възможни 10 точки. След нея се нареждат България и Швейцария - съответно с резултати 8,70 и 8,66 точки. Изненадващо за мнозина е лошото представяне на хотелите в Норвегия и Дания, които заемат последните две места в тази класация. Преди тях е Великобритания.

 

България разполага с несметни богатства под формата на природни и културни забележителности. Но за съжаление не се възползва от тях.

 

Оправданието е все едно и също: липса на пари. Знае ли България какво губи?

 

WishBOX - Мечти в действие!