ВходЗащо прекарването време насаме помага да отключиш потенциала сиПубликувано на: 15.01.2016

Превод: Лиза Млечкова 

 

Живеем в социален свят, където  все по-рядко получаваме възможността да останем напълно сами със себе си. Дори когато приятелите и семейството ни не са наоколо, те все още се намират на едно Skype обаждане или съобщение далеч от нас. Въпреки ползата, която получаваме от съвременните технологии, те ни карат да забравим важността от това да прекарваме част от времето си сами.

Понякога трябва да забравиш за света около теб и да живееш известно време сам със себе си.

Когато си сам:

1. Ставаш по-креативен и продуктивен.

Когато си сам не разчиташ на останалите да те забавляват или с други думи да направят, така че живота ти да придобие смисъл. Всичко това зависи изцяло от теб. Не само че не зависиш от останалите, но и не им позволяваш да те дърпат назад, когато работиш върху важен проект, например. А е по-вероятно да опиташ нови начини в осъществяването на дадена задача, към които не би прибегнал, работейки в екип. Говорейки за това...

 

2. Работиш по-усърдно

Спомняш ли си, когато в училище трябваше да работиш с няколко съученици в група. Обзалагам се, че си спомняш как трима от петте човека в групата ти оставяхана другите двама да вършат цялата работа. Особеността при работата в екип „някой друг ще свърши работата” не съществува, когато си сам. Ако ти не свършиш работата, никой друг няма го направи. И разбира се, ако не направиш това, което трябва, последствията ще се стоварят изцяло върху теб. Не само това, но и си напълно свободен от разсейвания и можеш напълно да се фокусираш върху работата си.

 

3. Разширяваш мирогледа си 

Това звучи малко нелогично, но все пак ме изслушай. Когато отиваш на дадено място с приятелите си, е повече от вероятно да си с тях през цялото време. Имайки предвид, това че има с кого да прекараш времето си, ти не би пожелал да се запознаеш с нови хора. Но, от друга страна, ако излезеш сам, ще забележеш, че започваш разговор с всеки, който прикове вниманието ти. Никога не знаеш кога новите контакти, които си направил, могат да променят живота ти до някакво степен.

 

4. Освобождаваш съзнанието си

Всички ние имаме нужда от почивка и ако кажеш, че ти нямаш, всъщност се самозалъгваш. Постоянно сме затрупани с работа и задължения, така че когато най-накрая ни се отдаде възможността да останем насаме със себе си, трябва да използваме това време мъдро. Както казах по-рано, дори когато сме сами, сме само на едно обаждане далеч от близките си. Понякога обаче трябва да оставим телефоните си и просто да живеем за мига.

 

5. Правиш това, от което получаваш удоволствие

Споменах това малко по-горе - когато си сам ти си този, от когото зависи как ще се забавляваш и прекараш времето си. Не разчиташ на други хора да планират нещата и да ги накарат да се случат. Не само това, но и си напълно свободен да правиш това което искаш с живота си. Всеки стига до момент, в който му писва да прави това, което правят приятелите му, така че идеалният момент да се заемеш с хобито си, е когато останеш напълно сам.  

 

6. Научаваш за себе си

Когато си сам, можеш да бъдеш себе си. Ще се изненадаш, да разбереш, че така и не си успял да намериш време да се опознаеш. Както казах, когато си сам, можеш да откриеш свои нови интереси, без да мислиш за това какво биха казали останалите. Ще откриеш, че пробваш занимания, за които дори не би си помислил, ако беше с други хора, а по този начин е много вероятно да намериш ново увлечение.

 

Да бъдеш сам не значи да си самотен. Означава, че си свободен да откриеш кой всъщност си.

 

Източник: lifehack

WishBOX-Мечти в действие!