Вход9 начина да бъдеш по-добър писателПубликувано на: 10.02.2017

Автор: Кристина Тотева

Източник: TheMuse

 

Обичаш ли да пишеш? Идва ли ти от вътре? Случвало ли ти се някой  да те похвали за добре написания ти имейл? Поздравления! Независимо дали е просто хоби за теб, или част от работата ти, ти си способен да отделиш определено време само за едно нещо: писането. И ако писането е неизменна част от ежедневието ти, би било хубаво да се научиш да бъдеш добър в това. Ето и 9 начина как подобриш писането си:

 

1. Започни на чисто

 

Преди да започнеш да пишеш се запитай: Защо пиша? Откъде дойде желанието да пишеш точно това? Запитай се тези въпроси и не се отказвай.

 

2. Стигни до главната част

 

Ако се затрудняваш с това, и постоянно добавяш ненужна информация, поеми си въздух и помисли за човека/хората до които пишеш и отговори последователно на тези три въпроса :

- Причината по която пиша е?:

-Какво искам да знам?:

-Какво искам да направят?:

След това започни отново да пишеш и пиши по тях, нека бъдат като план за теб.

 

3. Обясни го възжможно най-добре

 

Албърт Айнщайн е казал: „Ако не можеш да го обясниш на шест - годишно дете, то ти не разбираш себе си.“ . За да можеш да да обясняваш своите мисли и разбирания, винаги си представяй, че обясняваш на деца без никакво търпение задавайки въпроси посоянно.

 

4. Пиши от своето любимо място

 

Забелзвал ли си, че когато си стресиран и се принуждаваш да пишеш, просто не се получава. Проучвания показват, че когато си щастлив и в релаксираща среда – мислиш по-добре. Например, когато си взимаш душ, изведнъж те връхлита доза креативност. Не навсякъде можеш да си вземеш душ, но и за това има решение. Има много начини да се вдъхновиш, само трябва да поставиш себе си в спокойна среда, заобиколен от любимите ти неща.

 

5. Дай си време за писане

 

Колкото по-дълго време пишеш нещо, толкова по-зле става. По простата причина, че ти го анализираш множество пъти и с всеки изминал си внушаваш, че не звучи правилно и принуждаваш себе си да го промениш. Затова, когато започнеш да пишеш имейли например, просто си постави 2 минути на един имейл и предотврати нервен срив.

 

6. Попитай се: „За какво би писал моят герой?“

 

На всеки се е случвало просто мозъкът му да изключи и да не знае как да продължи. Затова просто се постави на мястото на друг човек и се запитай: „Какво би написал той?“.

 

7. Решително заключение

 

Ако си загубен в безкрайните писания и никога не можеш да ги завършиш добре бъди по - решителен в своите заключение и изрази ясно своето мнение.

 

8. Чети го на глас

 

Когато имаш възможност винаги чети на глас това, което си написал. Така най-добре можеш да видиш грешките си. Някои неща просто няма да стоят на място или пък ще забележиш, че има твърде дълги изречения.

 

9. Прави днешния ден, твоят ден

 

Мотивирай себе си преди денят ти да започне. Така нещата е възможно да вървят много по-гладко. Дори не се отнася само за писането, а за всичко което правиш.

 

 WishBOX-Мечти в действие!