ВходКак преодолях страх си от публично говоренеПубликувано на: 23.02.2017

Автор: Кристина Тотева

Източник: TheMuse

 

Знам чувството твърде добре. Нещо между гърдите ме стягаше и главата ми се замайваше. Изведнъж забравях цялата си граматика и не можех да кажа нищо. Толкова беше лошо публичното ми говорене и точно в този момент знаех, че всичко е загубено. Затова един ден просто реших да направя нещо по въпроса. Въпреки всичко мисля, че малко притеснение преди да излезнеш пред дадена публика е здравословно. На всеки се случва да блокира и да не знае как да продължи, но ето няколко съвета как да се справиш с излишното притеснение.

 

1.Опознай себе си

С по-прости думи, когато започваш да казваш на себе си, че не можеш да се справиш, защото някога в миналото си се провалил - вместо това можеш да помислиш как си израснал до сега и как си се променил. Трябва да спреш да мислиш за провалите си, това само ти пречи да се движиш напред.

 

2.Намери място да тренираш

Едно от нещата, които разбрах е, че трябва да тренираш, за да бъдеш по-добър в това. Това се отнася и за публичното говорене. Отиди  на някое тихо и спокойно място и чети на глас било то книга, сценарий или просто даден текст.

 

3.Излез от зоната на комфорта

Докато тренирах говоренето си осъзнах, че трябва да се възползвам от възможности за публично говорене. Това и направих, независимо колко незначително ви изглежда, това е даден опит, който няма да дойде от друго място.

 

4.Учи се от експерти

Прекарах много време и в гледане на експерти говорейки за публично говорене и езика на тялото. Единствено трябва да се разтърсиш в интернет и да видиш как другите се справят с този страх.

 

5. Преструвай се докато не го овладееш

Никога няма да бъдеш перфектен и това е напълно нормално. Дори и да си добър с публичното говорене и езика на тялото, понякога просто няма да се получава. Може да не ти е ден или просто нещо да те притесни на сцената. Затова преструвай се доколкото можеш и прилагай това, което си научил.

 

WishBOX-Мечти в действие!